TUNNE PILATES

Liikettä ja voimaa koko keholle

PILATEKSEN HYÖDYT

Health, strength and happiness through proper corrective exercises

Joe Pilateksen kehittämä liikunnan menetelmä on alun perin ollut nimeltään contrology, “brief but comprehensive system of physical culture”. Se on tiiviiksi hioutunut ja kattava liikuntasysteemi, jossa laitteet, liikkeet ja oppiminen tukevat toisiaan sekä muodostavat kehoa vahvistavan kokonaisuuden.

Pilatesharjoittelu on jatkuvaa liikettä, taitojen ja voiman rakentamista sekä kaksisuuntaista venytystä. Se on liikkumista ja liikkeen hallintaa keskivartalosta, jotta koko vartalo vahvistuisi. Vahvistuminen tarkoittaa parempaa kestävyyskuntoa, lihaskuntoa, liikehallintaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Niiden ansiosta pystyt liikkumaan laadukkaammin, kohentamaan vartalon asentoa ja ylläpitämään toimintakykyä. Ja kun harjoitteluun keskittyessä ei tule ajateltua muuta kuin oman kehon suoriutumista, myös mieli kevenee.

Säännöllisesti ja nousujohteisesti

UKK-instituutti suosittelee terveyden ylläpitämiseksi sykettä kohottavaa, reipasta liikettä ainakin 2,5 tuntia viikossa tai rasittavaa liikkumista tunnin ja vartin viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoitella ainakin kaksi kertaa viikossa.

Kestävyyskunto ja lihasvoima säilyvät säännöllisellä, nousujohteisella harjoittelulla. Nousujohteisuus tarkoittaa haasteiden, liikkeiden tai harjoituskertojen asteittaista lisäämistä. 

Myös pilateksesta hyötyminen edellyttää, että harjoittelet vähintään kaksi kertaa viikossa, koska silloin pystyt tuntemaan harjoittelun vaikutukset kehossa, harjoittelu pysyy mielekkäänä, osaat liikkua kehoasi kuunnellen ja opit pilateksesta lisää. Jos ehdit pilatesstudiolle esimerkiksi vain kerran viikossa, Oma Pilates suosittelee harjoittelemaan myös kotona ja voi olla apunasi kotiohjelman suunnittelussa.

Uuden oppimista yksilöllisesti

“Forget everything you know about the exercise. Pilates is different.”, sanoo 1st generation teacher Jay Grimes. “If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you.”, hän sanoo myös. Pilatesharjoittelu haastaa oppimaan pois tutusta tavasta liikkua, jotta keho vahvistuisi kannattelemaan ja liikuttamaan itseään terveemmin.

Ihminen on niin mukavuudenhaluinen, että pyrkii luontaisesti kohti helpompaa vaihtoehtoa. Jos haluaa muuttua, esimerkiksi lisätä liikkuvuutta, kohentaa kuntoa tai parantaa ryhtiä, täytyisi oppia uutta. Oppimista tapahtuu, kun menee mukavuusalueen ja epämukavuusalueen rajalle, jossa hallitsee tehtävän 50-prosenttisesti ja on 50-prosenttisesti uuden äärellä.

Klassisen pilateksen opettamisen perusta on “Teach the body in front of you”. Siten lisenssipohjaiset ryhmäliikuntatunnit, joissa kaikki tekevät samaa sarjaa, eivät ole alkuperäistä pilatesta.

Klassisessa pilateksessa harrastajat tekevät itsenäistä harjoitusta opettajan ohjauksessa perustuen liikuntaohjelmaan, jota rakennamme taitojen karttuessa. Se on paras tapa oppia pilatesta. Silloin pystyy ottamaan harjoittelun vastuulleen ja omakseen, hyödyntämään metodia keholleen sopivasti ja monipuolisesti. Ja silloin pilates on aina tukena riippumatta siitä, miten hyvinvointi muuttuu.

Koska huomaan vaikutukset?

Pilates antaa parastaan, kun harjoittelet systeemin mukaisesti, eli hyödynnät monipuolisesti harjoittelua matolla, jousivastuksella varustetuilla laitteilla sekä barreleilla, eli kaarilla.

Voit huomata voiman ja liikkuvuuden lisääntyvän muutamassa viikossa. Voima kasvaa 6-8 viikon lihaskuntoharjoittelun jälkeen, kun hermosto on oppinut aktivoimaan lihaksia tehokkaammin ja lihasmassa on kasvanut. Samoin nivelten notkeus, kudosten venytyksen sieto ja lihaspituus kasvavat 6–8 viikon liikkuvuusharjoittelun ansiosta.

Pääset parhaiten nauttimaan pilateksen hyödyistä, kun harjoittelet säännöllisesti. Säännöllisyydellä vahvistat tahdonvoimaasi ja liikunta tulee tavaksi, minkä ansiosta on vaivattomampaa saada itsensä liikkeelle.


Suosittelemme myös

Pitkäjänteisyyttä. Harjoittelemalla pitkäjänteisesti ilman viikkojen taukoja harjoitusten välissä saat hyvän kunnon säilymään pidempään.

Positiivisuutta. Myönteiset tunteet antavat voimaa harjoitteluun, jolla saat kohennettua kuntoa ja josta saat onnistumisen kokemuksia. Edistät onnellisuutta.

Luottamusta liikkeeseen, koska kaikki tarvittava on rakennettu pilatessysteemiin sisään. Pilatesharjoituksessa on hengitystä lihasjännityksen lievittämiseksi, liikkuvuusharjoituksia liikkeen vapauttamiseksi, kehon vahvistamista ja hallintaa sekä tasapainoharjoituksia.

Kärsivällisyyttä, koska hyvät asiat ottavat aikaa.

home2 contct icon1

Ota yhteyttä

soittamalla tai viestillä
+358 50 4719 989

home2 contct icon2

Tule käymään

Oma Pilates, Pekankatu 3, 96200 Rovaniemi

home2 contct icon3

Laita postia